mandag 19. januar 2015

Hva er det vi er så redd for?

Hva er det vi er så redd for? Vi er redd for hva andre skal si og tenke om oss når vi gjør noe. Er Janteloven så sterk i Norge og i Norden - ja det er den. Når den er så sterk, vil den også hemme mange menneskers drømmer og visjoner. Hvilken rett har andre mennesker å dømme oss andre som vil noe annet? Fortell oss det. 





Hva forteller Janteloven oss? 
 
Jo, at det vi gjør, kan vi ikke gjøre, fordi andre ønsker ikke at vi skal lykkes med det vi har lyst til å oppnå. Hvorpå vi også "forteller" at vi kan noe de ikke kan, og det er jo også uaktuellt. 
 
Personlig trodde jeg ikke at denne var så rotfestet i folk, men det er den. Men hva gjør en slik "lov" med oss mennesker? Den sier jo i klartekst - "Hvem er best? Og hvorfor er JEG det." Ja en egoistisk tekst, som vi bruker for å trykke ned de som "tror" de er noe og vil gjøre noe. 
 
Hvor ofte bruker vi Janteloven? Den bruker vi med en gang vi tenker noe negativt om ett annet menneske og hva den gjør/skal gjøre/skulle ha gjort osv... vi selv setter standarden over Janteloven, og de signalene som sendes ut. 

Selv har jeg sett litt på denne kanalen Facebook, hvor det florerer av konkurranser - VINN en tur for to til Tyrkia, om vi skriver Tyrkia i kommentarfeltet, og trykker LIKER på innlegget og deler innlegget, så er vi med i trekningen av denne turen. Vel som 100.000 andre gjør vi dette, og vi biter på...Tenk om vi vinner, åhhh det hadde vært deilig. 
 
 
 
Om vi snur på dette, så har Pedersen i Bømlo startet opp en liten hudpleiesalong, han har 1000 venner på sin facebook, han deler sitt innlegg på siden i håp om andre også vil gjøre det samme, slik han kan få opp sin hudpleiesalong. Men Pedersen ser at disse 1000 vennene han har på sin facebook ikke bryr seg hva han driver med, fordi hvorfor skal han være bedre enn dem? Så hva vil andre si om de deler hans innlegg... Her er det snakk om å hjelpe Pedersen med hans bedrift. Ikke kjøpe noe selv om vi ikke trenger, men det kan være andre som er på vår venneliste som kanskje trenger hans hjelp, på samme måte som vi kan vinne en reise for 2 til Tyrkia, ved å dele.

Om Pedersen hadde fått litt hjelp, og hans lille hudpleiesalong hadde fått nok å gjøre, ville han også kanskje måtte ansette mennesker, er ikke det bra for Lokalmiljøet? Eller skal Janteloven seire enda en gang? Men dette gjelder ikke bare Pedersen, ei heller på facebook... dette er noe vi hører om tilstadighet, om hvor andre mennesker er negative til andres drømmer og lykke. Vi tør rett og slett ikke å dele, fordi vi vet at andre sitter å dømmer oss. Da har jo Janteloven gått seirende igjen.

Hva kan vi gjøre for å snu dette, jo vi kan være positive til andres fremgang. Vi står sammen om å finne nye veier for hverandre, og at vi ikke setter oss selv i fokus, fordi dette handler ikke om oss. Vi lever ikke i en konkurranse, og da må vi slutte å leve som OM vi gjorde det. Bruke hjertet og fornuften, istedet for en DUM Jantelov som bare gjør vondt værre. 

Kjetil