onsdag 11. juni 2014

Respekt for hvordan andre ser verden!

Respekt for hvordan andre ser verden!

Som de fleste av oss, har du sikkert irritert deg over hvordan andre vurderer situasjoner annerledes enn deg? Kanskje de også har tolket mennesker du har møtt og plassert dem i en eller annen stigmatisert bås? Hvor god er du til å huske på at vi alle er sammensatte mennesker som vurderer situasjoner ulikt.

Hvordan ville det vært å ha en grunnantagelse og forutsetning om at du skal ha respekt for hvordan andre ser sin verden? I det ligger at du skal akseptere og forstå at vi alle har ulike utgangspunkt for vurdering av enhver situasjon, og at det ikke finnes rett eller galt! "Den positive intensjonen" er ikke lett å overholde, men det er det de fleste Coacher søker etter hos dine klienter/kunder, også hos oss i Din Suksess I Fokus. De fleste mennesker som har lært om andre mennesker og kanskje mye om seg selv, vil også ha en annen forståelse av hvordan vi mennesker er og oppfatter annerledes. Tips: Les andres Selv biografier.







En AHA opplevelse?

Uansett hva du skal utvikle deg i, privat eller business, så er det deg selv som person som skal utvikles. Å lære deg for eksempel om hvordan andre personer filtrerer og bearbeider den informasjonen de får. Dette vil bli en AHA opplevelse for deg. Tenk deg også å lære om hvordan mennesker fungerer i en gitt kontekst eller situasjon og ikke hvordan mennesker er. Adferd og hva mennesket gjør - er kanskje to av stikkordene her. 
Men kanskje ut ifra ditt ståsted nå, vil du kanskje tolke mennesker ut i fra adferd og plassere dem i bås. Gi dem tid og ikke minst gi deg selv tålmodighet for andre mennesker. Som jeg sier noen ganger, det som er logisk for deg, er kanskje ikke logisk for meg. Kanskje du vil få flere AHA opplevelser?







Det mennesket ikke vet om, skal det heller ikke klandres for. Jeg husker spesielt en episode fra barneskolen, vi gikk i 2 eller 3 klasse, at det kom ett spørsmål om at vi skulle nevne ett land som Norge grenset til, da var det en som raskt rekket opp handen og sa "Oslo".

De som visste at Oslo var hovedstaden i Norge, lo seg skakk... i friminuttet var det bare å varsle hele skolen om hendelsen som skjedde inne i klasserommet. Var det eleven sin skyld? Skolen? Hjemmet? Eller kun av ren uvitenhet så visste den ikke det? Skjønner du hvorfor vi ser forskjellig på ting? Kanskje ikke eleven var int. i geografi, men var en 1`er i engelsk, som lo inne i seg når vi andre uttalte engelske ord feil når vi hadde høytlesning, som da var vår svake side... så vi alle er gode på det vi er best på. Så finn din beste måte å bli god på, så finner jeg min - og så aksepterer vi hverandre!





Mvh

Kjetil


Og det er lov å ha det moro...



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar